Murzynek z powidłami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 szklanki
  • jajko

    2
  • mleko

    1/2 szklanki
  • olej

    1/2 szklanki
  • cukier

    3/4 szklanki
  • powidła śliwkowe

    2 łyżki
  • kakao

    3 łyżki
  • cukier wanilinowy

    1
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • cukier puder

    do posypania ciasta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do garnka wlej mleko,olej,dodaj cukry,powidła i rozpuść.Zdejmij z ognia i ostudź.
Dodaj żółtka i ucieraj. Dodaj przesianą mąkę z kakao i sodą.połącz składniki.
Białka ubij na sztywną pianę,dodaj do ciasta i wymieszaj.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż ciasto. Piecz w w 180 stopniach przez ok. 45 minut.
Przed podaniem ciasto możesz posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aannkaa82 29.07.2015 18:02
Pyszne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat