Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Murzynek z orzechami

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 2 szklanki
mąka pszenna 2 szklanki
margaryna kostka 1 sztuka
kakao 3 łyżki
jajko 5 sztuk
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
woda 0,5 szklanki
orzechy włoskie 1 szklanka
wiórki kokosowe 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Murzynek z orzechami

Kroki postępowania

1
Margarynę, cukier, kakao i wodę stopić w garnku- nie gotować. Z rozpuszczonej masy odlać pól szklanki i obie masy zostawić do ostygnięcia. Masa ze szklanki potrzebna będzie do posmarowania gotowego ciasta.
Krok 1 - Murzynek z orzechami foto
2
Do schłodzonej masy dodajemy kolejno żółtka oddzielone od białek i cały czas mieszamy masę.
Krok 2 - Murzynek z orzechami foto
3
Następnie wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia i znowu wszystko mieszamy.
Krok 3 - Murzynek z orzechami foto
4
Białka ubijamy na sztywno dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
Krok 4 - Murzynek z orzechami foto
5
Do masy dodajemy orzechy włoskie zmielone, bądź drobno pokrojone i delikatnie mieszamy.
Krok 5 - Murzynek z orzechami foto
6
Całą masę przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypaną bułką tartą i pieczemy w rozgrzanym wcześniej piekarniku ok. 45 min. (temp. pieczenia ok. 180 stopni C).
Krok 6 - Murzynek z orzechami foto
7
Po wyjęciu ciasta z piekarnika polewamy je odlaną masą ze szklanki i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Krok 7 - Murzynek z orzechami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak