Murzynek z orzechami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    2 szklanki
  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • margaryna kostka

    1 sztuka
  • kakao

    3 łyżki
  • jajko

    5 sztuk
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyżeczki
  • woda

    0,5 szklanki
  • orzechy włoskie

    1 szklanka
  • wiórki kokosowe

    3/4 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Murzynek z orzechami foto
Margarynę, cukier, kakao i wodę stopić w garnku- nie gotować. Z rozpuszczonej masy odlać pól szklanki i obie masy zostawić do ostygnięcia. Masa ze szklanki potrzebna będzie do posmarowania gotowego ciasta.
Krok 2 - Murzynek z orzechami foto
Do schłodzonej masy dodajemy kolejno żółtka oddzielone od białek i cały czas mieszamy masę.
Krok 3 - Murzynek z orzechami foto
Następnie wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia i znowu wszystko mieszamy.
Krok 4 - Murzynek z orzechami foto
Białka ubijamy na sztywno dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
Krok 5 - Murzynek z orzechami foto
Do masy dodajemy orzechy włoskie zmielone, bądź drobno pokrojone i delikatnie mieszamy.
Krok 6 - Murzynek z orzechami foto
Całą masę przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypaną bułką tartą i pieczemy w rozgrzanym wcześniej piekarniku ok. 45 min. (temp. pieczenia ok. 180 stopni C).
Krok 7 - Murzynek z orzechami foto
Po wyjęciu ciasta z piekarnika polewamy je odlaną masą ze szklanki i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat