Murzynek z nutką przyprawy korzennej i nie tylko

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Przygotowałam dla mojej rodzinki zwykłe ciasto zwane murzynkiem,ale dla zaostrzenia smaku dodałam odrobinę przyprawy korzennej. Wyszedł bardzo pyszny, a przyprawa dodała ciastu pikanterii.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło/margaryna

    1 kostki
  • mąka

    1.5 szklanki
  • cukier

    1.5 szklanki
  • kakao

    3 łyżki
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    1 łyżeczek
  • woda zimna

    6 łyżek
  • alkohol

    6 łyżek
  • jajko

    4 sztuk
  • proszek do pieczenia

    1.5 łyżeczki
  • Soda oczyszczona Prymat

    0.5 łyżeczka

Dodatkowo:

  • wiórki kokosowe

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło, kakao, cukier, przyprawę korzenną oraz wodę zagotować, następnie ostudzić dodać alkohol.
Z całości odlać 1/2 szklanki, do reszty dodawać stopniowo żółtka, przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą mąkę oraz ubite na sztywną pianę białka.Całość dokładnie wymieszać.

Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą formę.
Piec w średnio nagrzanym piekarniku do 170 stopni około 50-60 minut.

Upieczone i ostudzone ciasto polać pozostawioną częścią masy i posypać wiórkami kokosowymi.

Bożena Matuszczyk
Rada: można przygotować oddzielnie polewę czekoladową. Ciasto również można posypać posiekanymi orzechami lub migdałami, a alkohol można pominąć.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 20.07.2019 20:18
Dobre.
Bożena Matuszczyk 23.11.2018 23:40
Dziękuję serdecznie;)
Basiliana 23.11.2018 22:54
Apetyczny murzynek, ładnie wyrósł. Przyprawa korzenna to bardzo dobry dodatek do takiego ciasta.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat