Murzynek z masą orzechową

Murzynek z masą orzechową

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Ciasto z wykorzystaniem orzechów, które obrodziły w tym roku, że hej :)

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

NA CIASTO:

  • margaryna

    25 dag
  • jajka

    4 sztuki
  • cukier

    1 szklanka
  • woda

    0.5 szklanki
  • mąka

    2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • kakao

    3 łyżki
  • orzechy siekane

    3 łyżki

NA MASĘ ORZECHOWĄ:

  • orzechy laskowe mielone

    0.5 szklanki
  • orzechy włoskie

    0.5 szklanki
  • masło 82%

    25 dag
  • cukier

    0.5 szklanki
  • mleko

    1 szklanka

DODATKOWO:

  • dżem kwaśny

    0.5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
Do garnka wlać wodę, dodać cukier, margarynę i kakao, postawić na gazie i podgrzać do połączenia się składników. Odlać 0,5 szklanki masy, a po ostudzeniu wymieszać ją z mąką, proszkiem do pieczenia i posiekanymi orzechami. Ciasto przełożyć do tortownicy i piec 40-45 minut w 180 st.C.
Po ostudzeniu ciasto pokroić na 3 krążki.

Masa:
Do rondla wlać szklankę mleka i zagotować, wsypać zmielone orzechy, wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Masło utrzeć z cukrem na puch, ciągle ucierając dodawać namoczone orzechy , stopniowo po 1 łyżce.
Spód ciasta posmarować dżemem, ja użyłam jabłkowo-aroniowego. Na dżem wyłożyć masę, rozsmarować, przykryć ciastem i ponowić czynność. Wierzch ciasta również posmarować masą. Wierzch ciasta po schłodzeniu skropić odlana masą.

ben-ka
Gdyby namoczone orzechy były bardzo rzadkie, dosypujemy do mleka 2 łyżki mielonych orzechów i to powinno wystarczyć. Wierzch ciasta również możemy posypać orzechami i po schłodzeniu ciasta, wykorzystać odlaną masę i skropić nią ciasto.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

08.11.2018 10:51
Bardzo pyszne ciacho :)

Basiliana

07.11.2018 15:59
Świetny pomysł! Murzynek sam w sobie jest pyszny, a przełożony masą orzechową i dżemem musi smakować wybornie.

ben-ka

14.11.2018 10:32
Masę z mielonych orzechów robiłam pierwszy raz, ale już wiem, że nie ostatni :)

Bożena Matuszczyk

07.11.2018 10:06
Pomysłowo,smacznie i fajnie podany murzynek;)

ben-ka

07.11.2018 15:22
Smakuje wybornie, warto samemu zrobić :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat