Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
NA CIASTO:
-
margaryna
25 dag -
jajko
4 sztuki -
cukier
1 szklanka -
woda
0.5 szklanki -
mąka
2 szklanki -
proszek do pieczenia
2 łyżeczki -
kakao
3 łyżki -
orzechy siekane
3 łyżki
NA MASĘ ORZECHOWĄ:
-
orzechy laskowe mielone
0.5 szklanki -
orzechy włoskie
0.5 szklanki -
masło 82%
25 dag -
cukier
0.5 szklanki -
mleko
1 szklanka
DODATKOWO:
-
dżem kwaśny
0.5 szklanki
Sposób przygotowania
Ciasto:
Do garnka wlać wodę, dodać cukier, margarynę i kakao, postawić na gazie i podgrzać do połączenia się składników. Odlać 0,5 szklanki masy, a po ostudzeniu wymieszać ją z mąką, proszkiem do pieczenia i posiekanymi orzechami. Ciasto przełożyć do tortownicy i piec 40-45 minut w 180 st.C.
Po ostudzeniu ciasto pokroić na 3 krążki.
Masa:
Do rondla wlać szklankę mleka i zagotować, wsypać zmielone orzechy, wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Masło utrzeć z cukrem na puch, ciągle ucierając dodawać namoczone orzechy , stopniowo po 1 łyżce.
Spód ciasta posmarować dżemem, ja użyłam jabłkowo-aroniowego. Na dżem wyłożyć masę, rozsmarować, przykryć ciastem i ponowić czynność. Wierzch ciasta również posmarować masą. Wierzch ciasta po schłodzeniu skropić odlana masą.
Gdyby namoczone orzechy były bardzo rzadkie, dosypujemy do mleka 2 łyżki mielonych orzechów i to powinno wystarczyć. Wierzch ciasta również możemy posypać orzechami i po schłodzeniu ciasta, wykorzystać odlaną masę i skropić nią ciasto.![]()
Komentarze (3)
Nie masz konta? Zarejestruj się