Murzynek z masą kajmakową i polewą czekoladową

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • cukier

    2 szklanki
  • cukier waniliowy

    3-4 łyzki
  • kakao

    1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • soda oczyszczona

    2 łyżeczki
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • woda

    2 szklanki
  • olej

    2/3 szklanki
  • biały ocet winny

    1/2 szklanki
  • masa kajmakowa

    1 puszka
  • czekolada mleczna

    1,5 szt
  • śmietana kremówka

    1/4 szklanki
  • masło

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Murzynek z masą kajmakową i polewą czekoladową foto
Do miski wsypać makę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Wymieszać przy pomocy drewnianej łyżki.
Krok 2 - Murzynek z masą kajmakową i polewą czekoladową foto
Dodać olej, wodę i ocet. Wymieszać do połaczenia składników.
Krok 3 - Murzynek z masą kajmakową i polewą czekoladową foto
Ciasto wyłożyc do formy ( u mnie keksówka i mała silikonowa forma) Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 4 - Murzynek z masą kajmakową i polewą czekoladową foto
Wystudzone ciasto posmarować masą kajmakową.
Krok 5 - Murzynek z masą kajmakową i polewą czekoladową foto
Czekoladę rozpuścic w kapieli wodnej razem ze smietana i masłem. Przestudzoną polać ciasto.
Aannkaa82
Ciasto dosyć mocno sie kruszy i trudno je kroić ale smakuje obłędnie :). Pozostała kremówkę można ubić i podawać jako dodatek do ciasta.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 07.11.2015 19:38
smaczne ciasto
Mama niejadka 07.11.2015 18:59
Pyszny murzynek
w mojej kuchni 07.11.2015 18:11
pyszne słodkości na deser

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat