Murzynek z makiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 2 niecałe szkl. mąki

  • 1/2 szkl. zmielonego maku

  • po 25 dag cukru i masła

  • 6 jajek

  • cukier waniliowy

  • 2-3 łyzeczki proszku do pieczenia

  • cukier puder

  • olej

    3 łyżki
  • kakao

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło roztopić, dodać cukier, kakao i olej. Dolać 1/3 szklanki wody, mieszać, podgrzeqć. Masę przestudzić, stopniowo mieszając dodać zółtka, mak, mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Zmiksować, po czym wszystko delikatnie (!) i starannie wymieszać z pianą z białek. Przełożyć ciasto do natłuszczonej i wysypanej bułka tartą formy. Piec 45-50 minut w tem. 180 st.C. Wystudzonego murzynka posypać cukrem pudrem (można tez polać go lukrem lub polewą).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat