Murzynek z konfiturą wiśniową

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    4
  • masło

    200 gramów
  • cukier

    2 szklanki
  • kakao

    3 łyżki
  • mleko

    1/2 szklanki
  • mąka pszenna

    2,5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • konfitura wiśniowa

    2 łyżki
  • rodzynki

    50 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiej do miseczki.
Mleko wraz z masłem, cukrem i kakao zagotuj. Zmniejsz ogień i mieszaj do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Odstaw do przestygnięcia.
Do wystudzonego masła, cały czas mieszając, dodawaj po jednym jajku, następnie mąkę, konfiturę z wiśni oraz rodzynki.
Gotowe ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w 180 C. przez ok. 50 minut.
Gotowe ciasto polałam polewą czekoladową i posypką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat