Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
jajko
4 -
masło
200 gramów -
cukier
2 szklanki -
kakao
3 łyżki -
mleko
1/2 szklanki -
mąka pszenna
2,5 szklanki -
proszek do pieczenia
2 łyżeczki -
konfitura wiśniowa
2 łyżki -
rodzynki
50 gramów
Przepis i sposób przygotowania Murzynek z konfiturą wiśniową
Mleko wraz z masłem, cukrem i kakao zagotuj. Zmniejsz ogień i mieszaj do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Odstaw do przestygnięcia.
Do wystudzonego masła, cały czas mieszając, dodawaj po jednym jajku, następnie mąkę, konfiturę z wiśni oraz rodzynki.
Gotowe ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w 180 C. przez ok. 50 minut.
Gotowe ciasto polałam polewą czekoladową i posypką.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się