Przepis i sposób przygotowania na: Murzynek z kokosem
Czekoladowe ciasto z kokosem w tym przepisie smakuje trochę jak popularny baton! Murzynek kokosowy przypadnie do gustu każdemu, kto lubi lekkie, puszyste masy i głębię czekoladowego smaku.
Kroki postępowania
Wykonanie ciasta:
Do garnka włożyłam margarynę, wsypałam cukier i dodałam kakao.
Mieszałam do rozpuszczenia, dodałam 50 ml wódki. Poczekałam, aż ostygnie i dodałam żółtka (odlałam pół szklanki masy, potem poleje ciasto - będzie polewa)
Przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia i dodałam do masy, dokładnie wymieszałam.
Ubiłam pianę z białek i dodałam, mieszałam łyżką delikatnie.
Wykonanie masy kokosowej:
Zmiksować białka z cukrem.
Dodać kokos i wymieszać łyżką.
Wykładamy kokos z białkiem i resztę ciasta kładziemy na kokos.
Pieczemy 60 minut 170 stopniach.