Murzynek z gruszkami i jeżynami

Murzynek z gruszkami i jeżynami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • jajko

    1 szt.
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • olej

    1/3 szklanki
  • mleko

    1/3 szklanki
  • woda gazowana

    1/3 szklanki
  • kakao

    2 łyżki
  • cukier

    5 łyżek
  • gruszki

    2 szt.
  • jeżyny

    1 garść
  • cukier puder

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajko wbić do misy robota, dodać cukier, kakao i zmiksować na puszystą masę. Do szklanki o poj. 250 ml wlać olej, mleko i wodę gazowaną, dodać do masy jajecznej i zmiksować. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, jeszcze chwilkę miksować. Kwadratową blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, ułożyć obrane i pokrojone w ósemki gruszki, pomiędzy nimi rozrzucić jeżyny, można posypać karmelizowanymi siekanymi orzeszkami.
Wstawić blaszkę do nagrzanego piekarnika o temp 180 C i piec ok. 30 min.

Ciasto wyjąć, posypać cukrem pudrem.
Jolanta_P-S
Ten murzynek to błyskawiczne ciasto, które jest wybawieniem na niespodziewane zachcianki lub gości. Można powiedzieć, że jest to ciasto dla leniwych, niecierpliwych lub wygodnych, również dla oszczędnych.Całość zajmuje 35 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (24)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Patrycja33 15.09.2016 23:52
smaczne ciacho!
Jadwiga/Jaga85 06.03.2015 20:53
Pyszne ciasto!
Seba 16.11.2014 22:10
smaczne ciasto
Klausia 08.09.2014 18:54
dobre ciacho :)
Krystyna32 08.09.2014 07:53
bardzo apetyczny
Kolorowa 07.09.2014 21:46
bardzo fajny murzynek :D
stokrotka 07.09.2014 21:17
musi być pyszny
PaniMISIOWA 07.09.2014 21:12
wspaniałe ciasto
joanna30 07.09.2014 20:49
Mniam, chętnie zjadłabym kawałek tego pysznego ciacha!
irenka 07.09.2014 20:20
pyszne ciacho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat