murzynek słodki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    2 szklanki
  • kakao

    3 łyżki
  • margaryna

    1 kostka
  • woda

    1/3 szklanki
  • mąka

    2 szklanki
  • jajko

    4
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rozpuścić na małym ogniu margarynę z wodą. Dodać cukier i kakao, gotować, aż do uzyskania jedolitej konsystencji. Zostawić do ostygnięcia.
Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i żółtka. Dokładnie wymieszać.
W osobnym naczyniu ubić białka i dodać do masy. Przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i tartą bułką. Piec ok. godziny.
Można zrobić polewę czekoladową lub babkę posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kate.500 03.10.2012 15:39
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat