Murzynek przekładany

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    1 kostka
  • mleko

    1/5 szklanki
  • kakao

    3 łyżki
  • cukier

    1,5 szkl
  • mąka

    2 szkl
  • jajko

    4
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • galaretka wiśniowa

    1 op
  • serek homogenizowany

    300 gram (wiśniowy)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margarynę, mleko, cukier i kakao włożyć do garnka i podgrzewać tak by nie zagotować, aż powstanie gęsta, jednolita masa. Około pół szklanki odlać na polewę, a do reszty dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i żółtka. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy. Wylać do formy (średnica 26 cm) i piec ok 45 min w temp. 180 stopni lub do suchego patyczka. Po upieczeniu przestudzić i przekroic na pół. Galaretke rozpuścić w szklance wrzącej wody, odstawić do stężenia. Gdy zacznie tężeć połączyć galaretke z serkami. Tężejącą masą przełożyć ciasto.Polac pozostawiona polewą. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 21.08.2013 11:26
Robiłam juz takiego murzynka
Juleczka20 01.07.2012 12:01
pyszne ciasto
Betka 25.05.2012 16:53
pycha;)
halina17 09.12.2011 12:06
dobre ciasto- coś bardzo jasny ten murzynek
Monika111 09.12.2011 10:50
pyszności :)
owocówka 09.12.2011 08:54
musi być pyszny
pioge7 09.12.2011 08:52
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat