Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Murzynek na migdałową nutę

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna
cukier
kakao
jajko
proszek do pieczenia
mąka pszenna
mleko
migdały mielone
aromat migdałowy

Przepis i sposób przygotowania na: Murzynek na migdałową nutę

kostka margaryny
2 szkl cukru
1/2 szkl wody
3 łyżki kakao
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szkl mąki
kilka kropel aromatu migdałowego

Polewa:
50g masła
3 łyżki cukru
3 łyżki mleka
3 łyżki kakao

3 łyżki zmielonych migdałów

Margarynę, wodę, cukier i kakao podgrzewać do czasu aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Ostudzić.Do masy dodać żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Ubić białka ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z ciastem. Wylać do formy (11x36cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 35 minut w 180 stopniach. Ostudzić. Polać ciepłą polewą i posypać migdałami.

Polewa: Wszystkie składniki rozpuścić na małym ogniu i lekko przestudzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

idealme 24.06.2013 11:05
ale to musi być pyszne! :)
arbuzowo 24.06.2013 10:17
Uwielbiam murzynka, szczególnie robionego na zsiadłym mleku. Migdałowa nuta jest świetnym urozmaiceniem
Mniam 24.06.2013 07:14
Lubię murzynka.
AnielskaSlodycz 23.06.2013 21:55
smakowite :)
Renata9 23.06.2013 21:44
pyszne ciacho
Mona73 23.06.2013 21:28
apetyczny deser po prostu
gotujebochce 23.06.2013 21:11
zjadłbym teraz
Milena87 23.06.2013 21:10
smaczny murzynek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak