Przepis i sposób przygotowania na: Murzynek na migdałową nutę
2 szkl cukru
1/2 szkl wody
3 łyżki kakao
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szkl mąki
kilka kropel aromatu migdałowego
Polewa:
50g masła
3 łyżki cukru
3 łyżki mleka
3 łyżki kakao
3 łyżki zmielonych migdałów
Margarynę, wodę, cukier i kakao podgrzewać do czasu aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Ostudzić.Do masy dodać żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Ubić białka ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z ciastem. Wylać do formy (11x36cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 35 minut w 180 stopniach. Ostudzić. Polać ciepłą polewą i posypać migdałami.
Polewa: Wszystkie składniki rozpuścić na małym ogniu i lekko przestudzić.