Murzynek na maślance

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • maślanka

    1 szklanka
  • czekolada gorzka

    20 gram
  • olej

    1/4 szklanki
  • kakao

    2 łyżki
  • konfitura wiśniowa

    2 czubate łyżki
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
  • cukier wanilinowy

    16 gram
  • cukier

    1/4 szklanki
  • polewa czekoladowa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać z sodą do dużej miski, dodać wszystkie pozostałe składniki, wymieszać łyżką, tak, żeby nie było grudek. Przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni, do tzw. suchego patyczka. Wyciągnąć, ułożyć na kratce do wystudzenia, polać czekoladą i posypać posypką cukrową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat