Murzynek jabłkowo-orzechowy

Murzynek jabłkowo-orzechowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto ciemne

  • mąka pszenna

    1/2 szklanki
  • cukier kryształ

    1/2 szklanki
  • kakao

    2 łyżki
  • jajka

    4 szt
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • olej

    1 łyżka

Masa orzechowa

  • orzechy włoskie

    15 dag
  • śmietana 18 proc

    3/4 szklanki
  • masło

    25 dag
  • jajka

    2 szt
  • cukier kryształ

    1/2 szklanki

Masa jabłkowa

  • jabłka

    1 kg
  • cukier kryształ

    1/2 szklanki
  • galaretka cytrynowa

    2 szt

Polewa

  • kakao

    2 łyżki
  • masło

    1/2 szt
  • cukier puder

    1/2 szklanki
  • śmietana

    3 łyżki

Poncz

  • woda

    1/2 szklanki
  • cytryna

    1/2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Murzynek jabłkowo-orzechowy foto
Ciasto ciemne. Białka oddzielić od żółtek i ubić pianę z białek stopniowo dodając cukier.
Krok 2 - Murzynek jabłkowo-orzechowy foto
Kiedy białka będą ubite stopniowo dodać żółtka i delikatnie ubić.
Krok 3 - Murzynek jabłkowo-orzechowy foto
Następnie stopniowo wsypywać mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Krok 4 - Murzynek jabłkowo-orzechowy foto
Blaszkę o wymiarach ok 30 * 30 wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać na blaszkę i równomiernie rozsmarować.
Krok 5 - Murzynek jabłkowo-orzechowy foto
Piec w temp. 180 stopni przez ok. 25 min.
Krok 6 - Murzynek jabłkowo-orzechowy foto
Kiedy ciasto przestygnie przekroić na dwie części i każdą naponczować przegotowaną wodą z sokiem z cytryny.
Krok 7 - Murzynek jabłkowo-orzechowy foto
Masa orzechowa. Orzechy włoskie obrać i zmielić w maszynce.
Krok 8 - Murzynek jabłkowo-orzechowy foto
Jajka ubić mikserem.
Krok 9 - Murzynek jabłkowo-orzechowy foto
Śmietanę wraz z mielonymi orzechami, ubitymi jajkami i cukrem zagotować. Ostudzić.
Krok 10 - Murzynek jabłkowo-orzechowy foto
Masło utrzeć na puch i do utartego dodawać po trochu ostudzona masę orzechową, cały czas ucierając.
Krok 11 - Murzynek jabłkowo-orzechowy foto
Masa jabłkowa. Jabłka obrać.
Krok 12 - Murzynek jabłkowo-orzechowy foto
Następnie zetrzeć na tarce.
Krok 13 - Murzynek jabłkowo-orzechowy foto
Dodać cukier, galaretki cytrynowe w proszku i usmażyć. Ostudzić.
Krok 14 - Murzynek jabłkowo-orzechowy foto
Złożenie ciasta. Jeden blat ciasta ciemnego wyłożyć masę orzechową i równomiernie rozsmarować.
Krok 15 - Murzynek jabłkowo-orzechowy foto
Na masę orzechową wyłożyć schłodzoną masę jabłkową i również równomiernie rozsmarować.
Krok 16 - Murzynek jabłkowo-orzechowy foto
Całość przykryć drugim blatem ciemnego ciasta.
Krok 17 - Murzynek jabłkowo-orzechowy foto
Polewa. Kakao, śmietanę, cukier puder i masło lekko zagotować i polać nim ciasto.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jagódka77

26.01.2017 14:14
na pewno super smakuje

mirosława4

07.10.2016 11:05
wyśmienite !

Marta Ryżek-Kalkowska

05.10.2016 22:36
Prezentuje się naprawdę apetycznie.

Ela15

20.12.2015 13:05
ładnie wygląda

Bernadeta1

17.12.2015 19:43
Ale to ciasto pysznie wygląda

gusia1000

27.11.2015 00:29
Dobre ciasto.

Ewa Wojtaszko

26.11.2015 23:40
nooo i takie ciasta,to ja lubię :)

ben-ka

26.11.2015 20:27
Zjadłabym z wielką chęcią.

Mama niejadka

26.11.2015 20:09
Pyszny murzynek

halina17

26.11.2015 18:30
Dobre ciasto.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat