Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

murzynek bardzo czekoladowy z bakaliami

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kakao 150 gram
margaryna 200 gram
woda 250 ml
cukier 300 gram
mąka 200 gram
jajko 4
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
bakalie

Przepis i sposób przygotowania na: murzynek bardzo czekoladowy z bakaliami

Margarynę, wodę i kakao włożyć do rondla zamieszać, zagrzać na małym ogniu żeby składniki się połączyły. Następnie do ostudzonej masy, która nie musi być bardzo zimna ale chłodna na tyle żeby żółtka się nie ścięły – dodać żółtka, z białek ubić pianę – przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz bakalie ja dodaję np. posiekane orzechy i rodzynki albo suszone śliwki, morele i migdały albo wszystko naraz, jak masz jakieś owoce z kompotu. Wymieszać dodać ubitą pianę z białek i raz jeszcze delikatnie wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej blachy i piec ok 45 min w 180 °C. gotowy posypuje cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eliza135 25.02.2014 20:08
pyszne takie
paulina2157 23.02.2014 17:31
uwielbiam murzynka
patryska76 23.02.2014 16:56
Takie pyszne ciacho, że aż palce lizać ;-)
adelajda 23.02.2014 16:51
wygląda apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak