Murzynek ale nie Bambo

Murzynek ale nie Bambo

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    1 kostka
  • kakao

    3 łyżki
  • jajko

    6 sztuk
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier

    1 szklanka
  • woda

    pół szklanki
  • mąka

    2 szklanki
  • śmietana kremowa 30% lub 36%

    700 ml
  • cukier puder

    4 łyżki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    4 łyżki
  • czekolada

    1 tabliczka
  • wiórki kokosowe

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W wysokim naczyniu zagotować wodę, dodać kakao, margarynę i cukier i mieszać aż margaryna się roztopi. Odstawić do ostudzenia. Gdy przestygnie, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz żółtka. Całość wymieszać. Na koniec ubić pianę z białek i dodać do masy. Piec ok. 30 minut w 180 st. Po upieczeniu ostudzić i przeciąć wzdłuż na pół. Śmietanę ubić, dodając do niej cukier puder oraz rozrobioną w ciepłej wodzie żelatynę. Masą przełożyć obie połówki placka. Na wierzchu udekorować roztopioną gorzką czekoladą oraz posypać wiórkami kokosowymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 08.11.2013 13:11
na pewno wyśmienite ciasto
aginaa 07.11.2013 15:32
wyglada apetycznie
Łucja 04.11.2013 23:52
pyszne ciasto :)
joanna30 04.11.2013 10:45
Smakowite ciasto :)
ana1 04.11.2013 09:40
wygląda przepysznie
dodi 04.11.2013 09:05
na pewno przepyszne
mic 04.11.2013 08:30
bardzo podobne robie czesto i znika szybko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat