Murzynek

Murzynek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1 kostka margaryny

  • 1/2 SZKLANKI MLEKA

  • 2 szklanki cukru

  • 2 szklanki mąki

  • 4 łyżki kakao

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

  • jaja

    4 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do garna wlać mleko a następnie dodawać margarynę, cukier i kakao. Podgrzewać na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Odlać pół szklanki na polewę, pozostawić do ostygnięcia. Do pozostałej większości dodać mąkę, żółtka, proszek do pieczenia i przyprawy piernikowe. Wszystko wymieszać. Pod koniec dodać ubitą pianę z białek, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do formy i piec w średnio nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu ciasto polać polewą czekoladową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (51)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pestka 17.10.2012 11:17
jedno z moich ulubionych ciast
Angelika10 10.04.2011 23:58
super
Justyna Jussstiii 05.03.2011 08:57
uwielbiam murzynki
kate.500 22.02.2011 07:46
Pysznie wygląda...
Magdalena80 18.02.2011 23:18
rewelacja
izapozdro 16.02.2011 15:16
bardzo lubię murzynka
eli82 05.02.2011 10:57
mniam
Adamorek 02.02.2011 23:47
fajny
Iwona51 31.01.2011 23:23
pychota
matii6 30.01.2011 15:12
murzynki są bardzo dobre i szybko się je robi

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat