Murzynek

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    250 g
  • cukier

    1 i 1/2 szklanki
  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • jajko

    4 szt
  • kakao

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 szt
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczki
  • wiórki kokosowe

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margarynę zagotować z cukrem, kakao i 1/3 szklanki wody. Odlać 1/3 szklanki a resztę ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. . Do wystudzonej masy przesiać mąkę, dodać cukier waniliowy, żóltka jajek i proszek do pieczenia. Wymieszać dokładnie. Na koniec dodać ubitą pianę z białek o delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy. Piec około godziny w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Po wystudzeniu posmarować odlaną masą i posypać wiórkami kokosowymi
matesko
Łatwe i szybkie do zrobienia ciasto

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagódka77 28.02.2016 22:20
pyszne ciasto
mariuszek8 27.05.2015 22:28
O jakie dobre ciasto, sama muszę spróbować je zrobić
Damiano 28.04.2015 07:44
fajny przepis
Stenka 17.03.2015 13:31
proste ciasto a smaczne
Krystyna32 17.03.2015 07:01
bardzo lubię
Róża1 16.03.2015 23:49
tradycyjny najlepszy :-)
mirosława4 16.03.2015 18:39
bardzo lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat