Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Murzynek

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

składniki do zagotowania

margaryna 250 g
cukier 2 szklanki
woda 1/2 szklanki
kakao 3 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie

reszta składników

żółtko jajek 4 sztuki
białko 4 sztuki
mąka tortowa 2 szklanki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki

dekoracja

cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Murzynek

Kroki postępowania

1
Do garnka przekładamy margarynę, cukier, cukier waniliowy, kakao, wodę. Zagotowujemy i gotujemy 5 minut. Odstawiamy do wystygnięcia
Krok 1 - Murzynek foto
2
Następnie dodajemy żółtka, miksujemy i wsypujemy stopniowo proszek do pieczenia i mąkę, dalej miksując.
Krok 2 - Murzynek foto
3
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta dokładnie mieszając.
Krok 3 - Murzynek foto
4
Ciasto wylewamy na okrągłą formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 55 - 60 minut. Do suchego patyczka.
Krok 4 - Murzynek foto
5
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Krok 5 - Murzynek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 15.01.2015 16:22
Ale pysznie to ciasto wygląda.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak