Murzynek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    1 kostka
  • cukier

    2 szklanki
  • kakao

    3 łyżki
  • woda

    1/2 szklanki
  • jaja

    4 sztuki
  • mąka

    2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    3 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło, cukier kakao i wodę, włożyć do jednego garnka i gotować ok 5 minut. Następnie ostudzić. Można ewentualnie odlać odrobine czekolady na polewe.

Do ostudzonej czekoady dodać 4 żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Ostrożnie wymieszać. Białka z jajek ubić na piane. Powoli mieszając dodać do masy czekoladowej.

Przełożyć masę do brytwanki i piec ok 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
iknkirke 20.07.2010 10:46
Lubię ciasto Murzynek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat