Murzynek

Murzynek

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 szkl
  • cukier

    2 niepełne szkl
  • mleko

    1/2 szkl
  • margaryna palma

    1 kostka
  • jaja

    3 szt
  • kakao

    4 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • olejek rumowy

    wg uznania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margarynę, mleko, cukier, kakao i olejek rumowy zagotować.
Odlać ½ szk. tej masy a do reszty po wystudzeniu dodać żółtka i cały czas ucierając partiami mąkę oraz proszek do pieczenia.
Na koniec dodać ubitą pianę z białek i dokładnie ale delikatnie wymieszać.
Przełożyć do tortownicy i piec ok. 50 min.
Gdy ciasto wystygnie polać polewą, którą wcześniej odlaliśmy.
Udekorować.

SMACZNEGO :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (41)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IwonaKa

04.12.2013 00:08
moje ulubione ciasto,bardzo lubię murzynka

Róża1

16.09.2013 23:37
prosty , a pyszny:-)

Pani Domu

28.04.2013 10:57
pycha placek

miki47

17.03.2013 10:54
bardzo apetyczny przepis

Beata23

08.02.2013 14:10
bardzo smaczne ciacho

cooleczka

07.02.2013 10:02
moje ulubione ciasto :)

Motorek

23.01.2013 10:58
bardzo smaczne ciasto

IKrakowianka

12.01.2013 21:32
wiadomo-najlepszy!! :)

Łukasz15

15.07.2012 19:07
Pycha

Anna152

08.06.2012 07:39
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat