Murzynek .

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    1 kostka
  • cukier

    1 szkl.
  • cukier waniliowy

    1 op.
  • jajko

    3 szt.
  • mąka pszenna

    1 szkl.
  • kakao

    3 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • woda

    3 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margarynę,cukier,cukier waniliowy,kakao i wodę rozpuścić w rondelku,odlać 1/2 szklanki,resztę wystudzić.Do przestudzonej masy dodawać po 1 żółtku i mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i dokładnie miksować.
Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą.
Piec ok. 50 min w piekarniku nagrzanym do 180 °.
Ciasto wyjąć,ostudzić i równomiernie rozprowadzić na nim polewę uprzednio podgrzaną,ponieważ w międzyczasie stężała.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Marta Ryżek-Kalkowska 12.10.2016 19:33
Wygląda bardzo apetycznie.
Jagódka77 08.06.2016 16:53
bardzo lubię
Bernadeta1 06.02.2016 15:09
lubię takie ciasto, smaczne
Ela15 06.02.2016 12:22
ładnie wygląda
adelajda 27.12.2015 16:05
apetyczne ciacho
kd045 15.12.2015 16:07
pyycha ;)))))
Aneta41 04.12.2015 18:41
Pięknie wyglada ta babka
MAR3STA 11.11.2015 13:39
smaczne ciasto
Krystyna32 08.11.2015 10:26
bardzo apetyczny
Ewa Wojtaszko 07.11.2015 22:12
tego ciasta nie da się zepsuć,zawsze wychodzi :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat