Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mule w sosie śmietanowo-cydrowym

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis Magdy Gessler.

Składniki:

Składniki:

mule 1 kilogram
natka pietruszki 1 pęczek
bagietka 2 sztuki

Sos cydrowy:

cydr 250 mililitrów
śmietanka 30% 250 mililitrów
por (biała część) 1 sztuka
jabłko 1 sztuka

Sos beszamelowy:

masło 82% 4 łyżki
mąka 4 łyżki
mleko 3,2% 750 mililitrów
ser camembert 1 sztuka

Porada

W przepisie użyliśmy pieczonego jabłka.

Przepis i sposób przygotowania na: Mule w sosie śmietanowo-cydrowym

Sos cydrowy: Do garnka wlałem trochę wody i śmietanę. Dodałem drobno poszatkowany por i wlałem cydr. Gotowałem przez około 2 minuty, dodałem pieczone jabłka, zmiksowałem wszystko blenderem.
Sos beszamelowy: Garnek ustawiłem na ogniu. Do garnka dodałem masło, mąkę, mieszałem do całkowitego rozpuszczenia się składników. Cały czas mieszając dolewałem po trochu mleka a na koniec wrzuciłem pokrojony ser camembert. Doprawiłem solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową do smaku.
Oba sosy połączyłem ze sobą tzn. do gęstego sosu dodałem rzadki.
Do przygotowanego sosu wrzuciłem wyczyszczone mule i gotowałem pod przykryciem przez około 5 minut. Podczas gotowania potrząsamy garnkiem, tak by wszystkie mule się otworzyły. Mule, które się nie otworzyły należy wyrzucić.
Na półmisek wyłożyłem mule, polałem obficie sosem i posypałem pokrojoną natką pietruszki.
Podałem ze świeżą, chrupiącą bagietką.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak