Mule w sosie śmietanowo-cydrowym

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Przepis Magdy Gessler.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • mule

    1 kilogram
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • bagietka

    2 sztuki

Sos cydrowy:

  • cydr

    250 mililitrów
  • śmietanka 30%

    250 mililitrów
  • por (biała część)

    1 sztuka
  • jabłko

    1 sztuka

Sos beszamelowy:

  • masło 82%

    4 łyżki
  • mąka

    4 łyżki
  • mleko 3,2%

    750 mililitrów
  • ser camembert

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sos cydrowy: Do garnka wlałem trochę wody i śmietanę. Dodałem drobno poszatkowany por i wlałem cydr. Gotowałem przez około 2 minuty, dodałem pieczone jabłka, zmiksowałem wszystko blenderem.
Sos beszamelowy: Garnek ustawiłem na ogniu. Do garnka dodałem masło, mąkę, mieszałem do całkowitego rozpuszczenia się składników. Cały czas mieszając dolewałem po trochu mleka a na koniec wrzuciłem pokrojony ser camembert. Doprawiłem solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową do smaku.
Oba sosy połączyłem ze sobą tzn. do gęstego sosu dodałem rzadki.
Do przygotowanego sosu wrzuciłem wyczyszczone mule i gotowałem pod przykryciem przez około 5 minut. Podczas gotowania potrząsamy garnkiem, tak by wszystkie mule się otworzyły. Mule, które się nie otworzyły należy wyrzucić.
Na półmisek wyłożyłem mule, polałem obficie sosem i posypałem pokrojoną natką pietruszki.
Podałem ze świeżą, chrupiącą bagietką.

R'n'G Kitchen
W przepisie użyliśmy pieczonego jabłka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat