Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mufinki z czekoladową lawą

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czekolada 4 tabliczki ciemna
jaja 4 szt.
cukier puder 4 łyżeczki
masło 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Mufinki z czekoladową lawą

Czekoladę łamię na kawałki,odkładam 8 kostek, resztę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Kiedy czekolada się roztopi dodaję cukier i mieszam. Kiedy czekolada trochę ostygnie dodaję żółtka i ubite białka.
Przygotoeuję kokilki do sufletów- Wysmarowuję je masłem. Można użyc foremek papierowych do babeczek. Wlewam czekoladową masę. W każdej z porcji zanurzam po dwie kostki czekolady i odstawiam na 15 minut by się schłodziły.W tym czasie rozgrzewam piekarnik do 200 st,następnie wstawiam babeczki do piekarnika. Piekę maksimum 10 minut. W tym czasie babeczki trochę urosną. Po wyciągnięciu odstawiam jeszcze na 3 minuty.Jeszcze ciepłe podaję, po przekrojeniu z ciasteczek wypływa czekolada jak magma z krateru! Bardzo efektownie to wygląda

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak