Mufinki nadziewane wafelkami kakaowymi

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Muffinki - proste w przygotowaniu, pyszne i idealne na piknik, do pracy lub na deser.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO:

  • jajko

    1 sztuka
  • cukier

    1 szklanka
  • konfitura z płatków róży

    2 łyżki
  • mleko

    125 mililitrów
  • olej rzepakowy

    125 mililitrów
  • jogurt grecki

    125 mililitr
  • wafelki kakaowe

    2 sztuki
  • czekolada mleczna

    1 sztuka
  • miechunka

    2 łyżki
  • kakao

    2 łyżki
  • skórka pomarańczowa

    1 łyżka
  • jabłko

    1 sztuka
  • mąka pszenna lub tortowa

    3 szklanki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajko miksujemy z cukrem, zostawiamy na 5 min. by cukier się rozpuścił, następnie dolewamy olej, mleko, konfiturę, jogurt, mieszamy mikserem.

Mąkę mieszamy z sodą, kakao.
Miechunkę siekamy.
Wafelki kakaowe ścieramy na tarce do warzyw na dużych oczkach, dodajemy do mąki.

Jabłko obieramy kroimy na mniejsze kawałki.

Do płynnych składników, dodajemy mąkę z resztą dodatków, na koniec pokrojoną czekoladę. Całość mieszamy, ma być to bardzo gęste, dzięki temu, podczas wyrastania, mufinki ślicznie spękają.

Do foremki wyłożonej papierowymi papilotkami, nakładamy po łyżce ciasta, następnie jabłka, znów ciasto, pieczemy ok. 25 min w temp. 180 stopni.

Z podanych składników wychodzi 12 szt .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat