Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mufinki drożdżowe z siemieniem lnianym i zarodkami przennymi

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże 25 g
mąka 2 szkl
mleko 1 szkl
siemię lniane 2 łyżki
zarodki przenne 4 łyżki
jabłka 1 szt
jajko 2 szt
miód 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Mufinki drożdżowe z siemieniem lnianym i zarodkami przennymi

Mleko podgrzewamy tak aby było letnie ,dodajemy do niego drożdże , miód ,troszkę mąki i robimy zaczyn .Odstawiamy do wyrosinięcia .
Następnie dodajemy jaja ,siemię ,zarodki ,resztę mąki i wyrabiamy ciasto ,nie musi być takie jak na pączki ,czy inne drożdżowe ciastka , ono powinno być lużne ,porowate .Jabłko obieramy i kroimy w małą kostkę .
Do foremki wkładamy papierowe papilotki ,nakładamy ciasto tak 1/3 następnie dajemy jabłka lekko je wciskając i znów troszkę ciasta .
Pieczemy ok 20 min w tem 180 st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 18.01.2014 08:43
są fajne wilgotne ,a mają w sobie dużo dobrego ;)
Romanowka 17.01.2014 16:41
wyglądają pysznie, są zdrowe i smakują na pewno rewelacyjnie!
Anna133 17.01.2014 14:55
zdrowe idealne na przekąskę do pracy
nogawkuchni 17.01.2014 14:51
Bardzo ciekawy przepis na muffinki,muffin w wersji drożdżowej jeszcze nie jadłam,muszę spróbować,na pewno smaczne,wyglądają pysznie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak