Przepis i sposób przygotowania na: Muffiny z truskawkami, czereśniami i czekoladą
Czereśnie (umyte, bez pestek) przekroić na pół, a truskawki pokroić w kostkę.
W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia, a w drugiej - jajko, mleko i olej. Suche składniki połączyć z mokrymi.
(Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Na końcu do ciasta wmieszać uprzednio posiekaną czekoladę oraz czereśnie z truskawkami. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce. Udekorować wg uznania.
(Ja muffiny lekko oprószyłam jedynie cukrem pudrem, bo wszelkie polewy, czy lukry sprawią, że całość będzie za słodka.) Ciastka przechowywać pod przykryciem - w temperaturze pokojowej.