Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffiny z truskawkami, czereśniami i czekoladą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Muffinki smakują naprawdę rewelacyjnie, a do tego są mięciutkie oraz bardzo puszyste. Czereśnie, truskawki oraz czekolada to naprawdę pyszne trio.

Składniki:

Składniki na 9-10 sztuk:

mąka pszenna 1 szklanka
cukier 0.5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka
mleko 0.5 szklanki
olej 5 łyżek

Dodatkowo:

czereśnie 50 gramów
truskawki 50 gramów
czekolada mleczna 50 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Muffiny z truskawkami, czereśniami i czekoladą

Czereśnie (umyte, bez pestek) przekroić na pół, a truskawki pokroić w kostkę.
W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia, a w drugiej - jajko, mleko i olej. Suche składniki połączyć z mokrymi.
(Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Na końcu do ciasta wmieszać uprzednio posiekaną czekoladę oraz czereśnie z truskawkami. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.  Udekorować wg uznania.
(Ja muffiny lekko oprószyłam jedynie cukrem pudrem, bo wszelkie polewy, czy lukry sprawią, że całość będzie za słodka.) Ciastka przechowywać pod przykryciem - w temperaturze pokojowej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 12.06.2018 19:48
Smaczne są.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak