Muffiny z truskawkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Babeczki

  • mąka pszenna

    270 g
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • soda oczyszczona

    1/2 łyżeczki
  • truskawki świeże

    200 g
  • jajko

  • cukier

    180 g
  • olej rzepakowy

    100 ml
  • jogurt naturalny

    250 g

Krem

  • serek mascarpone

    250 g
  • śmietana 30%

    330 ml
  • cukier puder

    2 łyżki
  • barwnik spożywczy czerwony

    kilka kropel

Dekoracja

  • truskawki

    20 szt średniej wielkości
  • perełki cukrowe

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. W jednej misce wymieszać mąkę z proszkiem , sodą i truskawkami pokrojonymi na kawałeczki.
W drugiej misce rozmącić jajko, wymieszać z cukrem, olejem i jogurtem.
Połączyć suche składniki z mokrymi, pamiętając, aby nie mieszać długo.
Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć po łyżce ciasta (do 2/3 wysokości).
Piec 20-25 minut w temp. 175*C. Wystudzić na kratce.
2. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać serek , zmiksować aż składniki się ładnie połączą.
Połowę kremu odłożyć, do reszty dodać barwnik i jeszcze raz zmiksować.
Do szprycy cukierniczej lub rękawa z końcówką w kształcie gwiazdy nałożyć oba kremy na przemian.
Wyciskać krem na babeczki zaczynając od brzegów dookoła, formować stożek.
Ciasteczka udekorować perełkami i truskawkami.
benka
Barwnik można pominąć . Z przepisu wychodzi ok 20 babeczek, kremu wystarcza na wszystkie, a nawet odrobina zostaje.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
KORAL 25.06.2017 07:53
pyszne te babeczki, i jakie eleganckie :)
MagdalenaIC 24.06.2017 23:55
Pysznie :)
Renataj 24.06.2017 23:19
Fajne babeczki:)
Patrycja33 24.06.2017 20:11
cudowne babeczki mniami!!!
agnieszka214 24.06.2017 20:05
Bardzo apetycznie wygląda deser

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat