Muffiny z suszonymi jabłkami nadziewane twarożkiem (z nutą karmelowo-waniliową)

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

6-7 szuk

  • mąka pszenna

    100 gram
  • cukier

    80 gram
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • jajko

    1 sztuka
  • olej

    50 ml
  • mleko

    50 ml

Dodatkowo

  • jabłka suszone

    40 gram

Twarożek

  • ser biały

    90 gram
  • cukier

    10 gram
  • cukier waniliowy

    10 gram

Wierzch

  • cukier karmelowo-waniliowy

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Muffiny z suszonymi jabłkami nadziewane twarożkiem (z nutą karmelowo-waniliową)  foto
Cukier karmelowo-waniliowy zmielić w młynku do kawy.
Krok 2 - Muffiny z suszonymi jabłkami nadziewane twarożkiem (z nutą karmelowo-waniliową)  foto
Ser dokładnie połączyć z cukrem i cukrem waniliowym
Krok 3 - Muffiny z suszonymi jabłkami nadziewane twarożkiem (z nutą karmelowo-waniliową)  foto
W pierwszej misce wymieszać mąkę, oba cukry i proszek do pieczenia, w drugiej - jajko, mleko oraz olej.
Suche składniki połączyć z mokrymi.
(Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
Na końcu wmieszać suszone jabłka.
Krok 4 - Muffiny z suszonymi jabłkami nadziewane twarożkiem (z nutą karmelowo-waniliową)  foto
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić po 1 łyżce ciasta, 1 łyżeczce twarożku i ponownie uzupełnić ciastem (całość nie może przekraczać 3/4 wysokości papilotek, bo muffinki sporo podrosną).
Krok 5 - Muffiny z suszonymi jabłkami nadziewane twarożkiem (z nutą karmelowo-waniliową)  foto
Ciastka posypać zmielonym cukrem karmelowo-waniliowym i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Krok 6 - Muffiny z suszonymi jabłkami nadziewane twarożkiem (z nutą karmelowo-waniliową)  foto
Piec około 22-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Gotowe muffiny wyjąć z blachy i pozostawić do ostudzenia.
Można oprószyć dodatkowym cukrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 02.02.2017 23:13
Zawsze dobre.
Diana Rusiłowicz 20.12.2016 00:41
Dziękuję :*
KORAL 19.12.2016 17:45
Smacznie :)
Jadwiga/Jaga85 19.12.2016 14:10
fajny, prosty przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat