Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffiny z suszonymi jabłkami nadziewane twarożkiem (z nutą karmelowo-waniliową)

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

6-7 szuk

mąka pszenna 100 gram
cukier 80 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka
olej 50 ml
mleko 50 ml

Dodatkowo

jabłka suszone 40 gram

Twarożek

ser biały 90 gram
cukier 10 gram
cukier waniliowy 10 gram

Wierzch

cukier karmelowo-waniliowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Muffiny z suszonymi jabłkami nadziewane twarożkiem (z nutą karmelowo-waniliową)

Kroki postępowania

1
Cukier karmelowo-waniliowy zmielić w młynku do kawy.
Krok 1 - Muffiny z suszonymi jabłkami nadziewane twarożkiem (z nutą karmelowo-waniliową)  foto
2
Ser dokładnie połączyć z cukrem i cukrem waniliowym
Krok 2 - Muffiny z suszonymi jabłkami nadziewane twarożkiem (z nutą karmelowo-waniliową)  foto
3
W pierwszej misce wymieszać mąkę, oba cukry i proszek do pieczenia, w drugiej - jajko, mleko oraz olej.
Suche składniki połączyć z mokrymi.
(Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
Na końcu wmieszać suszone jabłka.
Krok 3 - Muffiny z suszonymi jabłkami nadziewane twarożkiem (z nutą karmelowo-waniliową)  foto
4
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić po 1 łyżce ciasta, 1 łyżeczce twarożku i ponownie uzupełnić ciastem (całość nie może przekraczać 3/4 wysokości papilotek, bo muffinki sporo podrosną).
Krok 4 - Muffiny z suszonymi jabłkami nadziewane twarożkiem (z nutą karmelowo-waniliową)  foto
5
Ciastka posypać zmielonym cukrem karmelowo-waniliowym i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Krok 5 - Muffiny z suszonymi jabłkami nadziewane twarożkiem (z nutą karmelowo-waniliową)  foto
6
Piec około 22-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Gotowe muffiny wyjąć z blachy i pozostawić do ostudzenia.
Można oprószyć dodatkowym cukrem.
Krok 6 - Muffiny z suszonymi jabłkami nadziewane twarożkiem (z nutą karmelowo-waniliową)  foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.02.2017 23:13
Zawsze dobre.
Diana Rusiłowicz 20.12.2016 00:41
Dziękuję :*
KORAL 19.12.2016 17:45
Smacznie :)
Jadwiga/Jaga85 19.12.2016 14:10
fajny, prosty przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak