Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffiny z porem i mozzarellą

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

10 sztuk

mozarella 100 gram
por 60 gram
jajko 1 sztuka
mleko 100 ml
olej 100 ml
mąka pszenna 130 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1/3 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 2 szczypty

Dodatkowo

Papryka słodka mielona Prymat

Porada

Muffinki są przepyszne, wilgotne i smakują jak mięciutkie bułeczki. Mozzarella cudownie rozpuszcza się w ustach.

Przepis i sposób przygotowania na: Muffiny z porem i mozzarellą

Ser zetrzeć na tarce (o dużych i średnich oczkach) - odrobinę zostawić do posypania wierzchu.
Pora pokroić w półplasterki.
W pierwszej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, paprykę i gałkę muszkatołową.
W drugiej zmiksować jajko, olej i wodę.
Suche składniki połączyć z mokrymi i następnie zmieszać z porem oraz mozzarellą.
(Masę należy mieszać ręcznie - widelcem i do połączenia się całości, nie dłużej.)
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek).
Babeczki posypać resztą sera i delikatnie oprószyć przyprawami.
Piec przez około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
Przechowywać pod przykryciem - w temperaturze pokojowej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.06.2018 12:38
pychota.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak