Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffiny z kawałkami czekolady i dodatkiem skórki pomarańczowej

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
cukier 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżka
sól 1/2 łyżeczki
jajko 1 szt.
mleko 2% 1 szklanka
masło 50 g
skórka pomarańczowa
czekolada gorzka 3/4 tabliczki
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Muffiny z kawałkami czekolady i dodatkiem skórki pomarańczowej

W jednej misce wymieszaj sypkie składniki : mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce połącz rozkłócone jajko z mlekiem i ostudzonym roztopionym masłem. W misce ze suchymi składnikami zrób dołek i wlej masę jajeczną. Ciasto wymieszaj tylko przez chwilę metalową łyżką.Nie mieszaj zbyt długo, by później nie wyszedł zakalec. Następnie do masy dodaj startą skórkę z pomarańczy i posiekaną gorzką czekoladę, wszystko delikatnie wymieszaj. Papilotki do muffinek wypełnij ciastem do 3/4 wysokości, piecz ok. 30 min w temp.200*C. Gotowe i ostudzone muffiny posyp cukrem pudrem.
Z podanych składników wychodzi ok.20 sztuk.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak