Muffiny z jabłkiem i cynamonem

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    250 gramów
  • cukier trzcinowy

    3/4 szklanki
  • mleko

    1 szklanka
  • jajko

    3 sztuki
  • olej

    1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • Cynamon mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • cukier waniliowy

    3 łyżeczki
  • jabłko kwaśne

    2-3 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Posypujemy cynamonem i mieszamy, aby całe były nim pokryte.

W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. W drugiej łączymy mokre składniki: mleko, jajka i olej. Mokre składniki wlewamy do suchych i bardzo szybko, niedbale mieszamy. Dodajemy jabłka z cynamonem i delikatnie, szybko łączymy z ciastem.

Ciasto wlewamy do papierowych papilotek na muffiny lub foremek silikonowych. Część jabłek możecie zostawić i wyłożyć na wierzch muffin, delikatnie wciskając w ciasto.

Pieczemy w temperaturze 200°C przez 25 minut. Upieczone i ostudzone muffiny można posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Smerfetka31 01.07.2017 15:49
cukier wanilinowy, a nie waniliowy. Nie ma czegoś takiego jak cukier waniliowy.
msmariusz 26.10.2013 00:50
ładnie , ciekawie
Mniam 25.10.2013 09:35
Oj, pyszne pyszne :)
Ankha 25.10.2013 05:27
urocze zdjątko,
Misada 24.10.2013 22:22
smaczne połączenie
Krzysiek3 24.10.2013 21:43
poproszę jedną
Klisza 24.10.2013 21:34
wyglądają cudnie
Simeo 24.10.2013 21:24
smaczne muffiny
Ola1984 24.10.2013 20:21
Piekłam podobne ale z mąki pełnoziarnistej. Są pyszne :)
Kasnaj 24.10.2013 19:51
super przepis, z wielką ochota bym się poczęstowała

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat