Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffiny z ciasta francuskiego ze szpinakiem i oliwkami

5.0
(44)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pyszne, rozpływające się w ustach muffiny z ciasta francuskiego ze szpinakiem i oliwkami.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
cebula 1 sztuka
szpinak baby 250 gramów
czosnek 3 ząbki
suszone pomidory z ziołami Smak 6 sztuk
oliwki zielone Smak 6 sztuk
oliwki czarne Smak 6 sztuk
feta 3 łyżki
śmietana 1 łyżka
masło klarowane 1 łyżka
ser tarty 1 szklanka

Do smaku:

Przyprawa do dań kuchni włoskiej Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
sól morska Prymat w młynku

Przepis i sposób przygotowania na: Muffiny z ciasta francuskiego ze szpinakiem i oliwkami

Kroimy cebulę w kostkę, a czosnek rozcieramy nożem i siekamy. W rondlu na maśle smażymy cebulę, czosnek, po kilku minutach dodajemy szpinak.

Kroimy w paseczki suszone pomidory, a oliwki w plasterki. Ścieramy ser i kruszymy fetę.

Szpinak studzimy i dodajemy suszone pomidory, oliwki, ser feta, śmietanę, ser i mieszamy doprawiając do smaku.  Ciasto francuskie rozkładamy na desce i kroimy na osiem kawałków.

Każdy kawałek wkładamy do formy na muffinki i wypełniamy szpinakowym nadzieniem.

Tak przygotowane muffiny wkładamy do nagrzanego piekarnika 180°C na 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak