Muffiny z burakami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • buraki

    2 szt
  • jajko

    3 szt
  • olej

    3/4 szk
  • mąka

    1 i 1/3 szk
  • cukier

    1 szk
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • kakao

    4 łyżki

Lukier

  • cukier puder

    0,5 szk
  • kakao

    1 łyżeczka
  • orzechy włoskie siekane

    1/3 szk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dwa średnie buraki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz kakao, wymieszać. Dodać jajka oraz olej i całość zmiksować. Na koniec dodać buraki i delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do foremek na muffiny do 3/4 wysokości.
Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Cukier puder wymieszać z kakao i dodać niewielką ilość gorącej wody, wymieszać.
Ostudzone muffiny polukrować i posypać posiekanymi orzechami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kasia37 21.01.2016 15:17
z burakami jeszcze nie robiłam więc chyba czas to nadrobić :)
jagoda5913 13.01.2016 00:21
ciekawy przepis
fotoviderek 12.01.2016 19:41
Fajne połączenie :)
anka1988 12.01.2016 19:39
muffinki z buraczkami, odwaznie.
Babeczka35 12.01.2016 18:22
Super muffinki:)
IKrakowianka 12.01.2016 18:19
bardzo fajne
sliwka 12.01.2016 18:08
Pychota, super przepis;))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat