Przepis i sposób przygotowania na: Muffiny z boczkiem, oliwkami i suszonymi pomidorami
Silikonową formę na muffiny wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli i wymieszać. Zrobić zagłębienie i kolejno wbijać po jajku, łącząc je z mąką. Następnie dodać oliwę z oliwek, wino i zagnieść ciasto na gładką masę.
Do ciasta dodać odsączone z zalewy i pokrojone na plasterki oliwki i suszone pomidory, pokrojony w kostkę boczek i szynkę lub tarty ser. Posypać świeżo zmielonym pieprzem i ziołami, a następnie delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy.
Wstawić do piekarnika i piec ok. 20 minut, aż wbity, drewniany patyczek będzie suchy, a muffiny wyrośnięte i zarumienione. Gotowe babeczki wyjąć z piekarnika i odstawić na około kwadrans do ostygnięcia.