Muffiny serowe z czereśniami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna -do ciasta

    30 g
  • cukier do ciasta

    25 g
  • mąka pszenna do ciasta

    40 g
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • margaryna

    10 g
  • cukier

    20 g
  • mąka ziemniaczana

    10 g
  • budyń śmietankowy

    2 łyzki
  • czereśnie

    100 g
  • jajko

    1 do ciasta
  • jajko

    1 małe
  • twaróg

    100 (mielony)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z czereśni usuwamy pestki , kroimy na pół.

CIASTO:

Margarynę z cukrem ucieramy na kremową masę.

Dodajemy jajko i cały czas miksujemy.

Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

Wylewamy do foremek na muffiny

( jeśli używamy silikonowych , tak jak ja , nie musimy ich dodatkowo natłuszczać ).



MASA SEROWA:

Margarynę z cukrem ucieramy.

Oddzielamy białko od żółtka.

Cały czas miksując dodajemy żółtko.

Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i budyń.

Dodajemy twaróg i dokładnie mieszamy.

Białko ubijamy i dodajemy do masy.

Przygotowaną masą serową dodajemy na ciasto.

Wtykamy czereśnie.

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.30-40 minut.

Upieczenie sprawdzamy patyczkiem.

Po upieczeniu muffinki muszą ok. wystygnąć , by ser zrobił się „zbity„

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewa104 30.06.2013 08:22
Mniam,smakowicie.
iziona 30.06.2013 07:37
Te maleństwa z czym by człowiek nie zrobił to są pyszne :)
monisia1977 30.06.2013 05:51
super wyglądaja
gosia561 30.06.2013 02:19
pyszniutkie są
kokoszka 29.06.2013 22:58
pycha deser
Andrzej8 29.06.2013 22:12
wyglądają na smakowicie
Katarzyna34 29.06.2013 21:57
chętnie bym się poczęstowała
malaczarna23 29.06.2013 21:51
uwielbiam muffinki
Megg 29.06.2013 20:52
wyglądają bardzo smakowicie
gosia1988 29.06.2013 20:51
na pewno smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat