Przepis i sposób przygotowania na: Muffiny serowe z czereśniami
CIASTO:
Margarynę z cukrem ucieramy na kremową masę.
Dodajemy jajko i cały czas miksujemy.
Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Wylewamy do foremek na muffiny
( jeśli używamy silikonowych , tak jak ja , nie musimy ich dodatkowo natłuszczać ).
MASA SEROWA:
Margarynę z cukrem ucieramy.
Oddzielamy białko od żółtka.
Cały czas miksując dodajemy żółtko.
Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i budyń.
Dodajemy twaróg i dokładnie mieszamy.
Białko ubijamy i dodajemy do masy.
Przygotowaną masą serową dodajemy na ciasto.
Wtykamy czereśnie.
Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.30-40 minut.
Upieczenie sprawdzamy patyczkiem.
Po upieczeniu muffinki muszą ok. wystygnąć , by ser zrobił się „zbity„