Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffiny razowe dla alergików

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

maślanka 400 ml
woda 50 ml
ocet 1 łyżka
mąka żytnia 250 gram
mąka pełnoziarnista 450 gram
sól 16 gram
cukier 1 łyżeczka
siemię lniane 5 dag
drożdże 30 gram
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Muffiny razowe dla alergików

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Drożdże utrzeć z cukrem, rozprowadzić ciepłą wodą, zmieszać z mąka do gęstości ciasta naleśnikowego i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na pół godziny. Wymieszać obie mąki , posolić, dodać ocet, siemię lniane i połączyć z rozczynem.
Krok 1 - Muffiny razowe dla alergików foto
2
Następnie starannie wymieszać, przełożyć do wcześniej przygotowanych foremek (12 szt.) i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na dwie godziny.
Krok 2 - Muffiny razowe dla alergików foto
3
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190-200 stopni, włożyć foremki z ciastem i piec około 45 minut.
Zależnie od rodzaju alergii można zastąpić mąki na mąkę orkiszową, kukurydzianą lub owsianą.
Krok 3 - Muffiny razowe dla alergików foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka01 28.06.2016 13:01
ciekawa propozycja :)
jagoda5913 28.06.2016 12:44
super pomysł
Łukasz15 28.06.2016 07:58
fajny przepis
norweska20 28.06.2016 00:01
SMAKOWITY POMYSŁ
MałaMi89 27.06.2016 23:43
Smacznie i zdrowo :)
Edita 27.06.2016 22:00
cos fajnego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak