muffiny rabarbarowo - rabarbarowe z rabarbarem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • rabarbar

    5 dużych lasek
  • cukier trzcinowy

    1 szklanka
  • maślanka

    1/2 szklanki
  • jajko

    2 szt
  • mąka

    2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • woda

    1/2 szklanki
  • olej roślinny

    1/3 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

4 laski rabarbaru obieramy, kroimy, zasypujemy 3/4 szklanki cukru trzcinowego stawiamy na ogniu i rozgotowujemy(dobrze jest podlać 1/2 szklanki wody). Gdy rabarbar będzie miękki, miksujemy go blenderem.
1/2 szklanki musu rabarbarowego, maślankę i olej mieszamy z jajkami. Do składników mokrych dodajemy połowę pozostałego cukru i przesiewamy mąkę z proszkiem i sodą. Mieszamy do połaczenia sie składników.
Pozostałą laskę rabarbaru obieramy i kroimy na drobne części.
Foremki na muffiny wypełniamy w 1/3 ciastem na to dajemy łyżeczkę musu i uzupełniamy ciastem do 2/3 wysokości foremki, na to układamy parę kawałków rabarbaru i posypujemy odrobiną cukru trzcinowego.
Pieczemy ok 30 min. w temp 170 st.
Przepis na 12 muffinów.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 28.03.2014 22:24
już nie mogę doczekać się rabarbaru na ogródku
Magdalena1110 01.08.2012 21:44
świetne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat