Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffiny porzeczkowe z lukrem

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na muffiny

mąka pszenna 2 szklanka
cukier 0,5 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczka
mleko 220 ml
jajko 2 sztuka
olej rzepakowy 80 ml
czerwona porzeczka 1,5 szklanka

Na lukier

cukier puder 80 ml
woda 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Muffiny porzeczkowe z lukrem

Porzeczkę płuczemy, odsączamy na sicie.

Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia.

W drugiej misce miksujemy mleko z olejem, jajkami i 4 łyżkami masła orzechowego.

Płynne składniki wlewamy do sypkich. Dodajemy szklankę czerwonej porzeczki i niezbyt dokładnie razem mieszamy.

Ciastem napełniamy foremki do muffinek do 3/4 wysokości (jeśli nie macie foremek o nieprzywieralnej powierzchni, należy je posmarować odrobiną tłuszczu i obsypać delikatnie bułką tartą lub np. mąką krupczatką, albo wyłożyć papilotkami do babeczek).

W każdą muffinkę wciskamy dodatkowo po kilka kuleczek porzeczki.

Pieczemy 20-22 minuty w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pozostawiamy do ostudzenia.

Do cukru pudru dodajemy wrzącą wodę i dokładnie mieszamy.

Lukrem polewamy muffinki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak