Przepis i sposób przygotowania na: Muffiny porzeczkowe z lukrem
Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia.
W drugiej misce miksujemy mleko z olejem, jajkami i 4 łyżkami masła orzechowego.
Płynne składniki wlewamy do sypkich. Dodajemy szklankę czerwonej porzeczki i niezbyt dokładnie razem mieszamy.
Ciastem napełniamy foremki do muffinek do 3/4 wysokości (jeśli nie macie foremek o nieprzywieralnej powierzchni, należy je posmarować odrobiną tłuszczu i obsypać delikatnie bułką tartą lub np. mąką krupczatką, albo wyłożyć papilotkami do babeczek).
W każdą muffinkę wciskamy dodatkowo po kilka kuleczek porzeczki.
Pieczemy 20-22 minuty w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pozostawiamy do ostudzenia.
Do cukru pudru dodajemy wrzącą wodę i dokładnie mieszamy.
Lukrem polewamy muffinki.