Przepis i sposób przygotowania na: Muffiny piernikowe z miodowym bałwankiem
Muffiny można przygotować na wiele różnych sposobów i dzięki temu stworzyć z nich małe dzieła sztuki. Do przygotowania tych świątecznych muffin piernikowych koniecznie zaangażujcie najmłodszych, by mieli wkład w powstawanie tak uroczych, piernikowych rzeźb. Co ważne, każda część bałwanka zrobiona jest z jednego ciasta na muffiny piernikowe, co zdecydowanie ułatwi pracę przy tworzeniu ich konstrukcji. Stworzone bałwanki najlepiej zanurzać w białej czekoladzie i schłodzić w lodówce.
Kroki postępowania


Nałożyć do papilotek na muffinki, do 3/4 wysokości. W tym celu użyłam rękawa cukierniczego bez założonej końcówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopniach i piec przez 20-25min. Muffinki bardzo wyrosną.

Po wystudzeniu ściąć muffinkom "czapeczki" na wysokości, gdzie kończą się papilotki. Ciasto rozkruszyć w palcach, powinno go być ok. 300 g. Dodatkowo skruszyłam dwie muffinki. Czekoladę rozpuścić z masłem, dodać do ciasta i połączyć.


Na ściętych muffinkach rozsmarować cienką warstwę gęstego dżemu. Brzegi obsypać wiórkami kokosowymi.
Rozpuścić białą czekoladę (użyłam kuwertury) nad kąpielą wodną. Największe kulki nabijać na wykałaczkę i zanurzać w czekoladzie, otrząsając nadmiar.
Kłaść na muffinkach i wstawić do lodówki. Kiedy czekolada lekko zastygnie (moja była jeszcze miękka) przebijać mniejsze kulki wykałaczką i obtoczone w czekoladzie umieszczać na większej kulce.
Wykałaczkę wbiłam głębiej, żeby utrzymać pion. Dzięki temu mniejsza kulka nie spadła i trzymając za wykałaczkę można było wbić nos, umieścić oczy i guziki. (użyłam igły).

Igłą zrobić buźki. Takie bałwanki wstawić do lodówki, aż czekolada zastygnie. Następnie wykręcić ostrożnie wykałaczki i na wierzchu przykleić krążek.
Jeżeli czekolada jest bardzo twarda wystarczy przytrzymać chwilę palcem, aż zmięknie i wtedy przykleić czapeczkę. Z boku umieścić świerk. Dobrej zabawy i smacznego!
