Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffiny miodowe

5.0
(34)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Suche składniki

mąka pszenna 2 szklanki
cukier kryształ 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
sól 1 szczypta

Mokre składniki

masło 50 g
mleko 1 szklanka
miód prawdziwy 4 łyżki
jajko 2 szt.

Polewa

śmietana 18-procentowa 2 łyżki
miód prawdziwy 1 łyżeczka

Porada

Używam szklanki o pojemności 250 ml.

Przepis i sposób przygotowania na: Muffiny miodowe

Podgrzać mleko i rozpuścić w nim masło oraz miód, wystudzić i roztrzepać łyżką w nim jajka.
Przesianą mąkę wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami.
Do suchych składników wlać mokre i wymieszać je łyżką na jednolitą masę.
Napełniać papilotki masą do 2/3 ich wysokości.
Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku 15 - 18 minut. Zbyt długo nie piec, gdyż będą suche i niezbyt smaczne. Stan upieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem.
Muffiny od razu po wyjęciu z piekarnika smarować rozmieszaną z miodem śmietaną. Smarować koniecznie gorące muffiny, aby śmietana mogła się pod wpływem ciepła roztopić. Muffiny będą miały fajny smak i błyszczącą powierzchnię.
Muffiny najlepsze są po schłodzeniu, są wtedy takie mięciutkie i delikatnie wilgotne.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cris04 06.10.2016 13:32
pyszne muffinki!
gusia1000 06.10.2016 00:08
Zawsze dobre.
MonikaW 05.10.2016 17:53
zapisuję przepis w księdze
jagoda5913 05.10.2016 17:15
pięknie wyszły
ilka01 05.10.2016 10:52
pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak