Muffiny miodowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

Suche składniki

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • cukier kryształ

    1/2 szklanki
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta

Mokre składniki

  • masło

    50 g
  • mleko

    1 szklanka
  • miód prawdziwy

    4 łyżki
  • jajko

    2 szt.

Polewa

  • śmietana 18-procentowa

    2 łyżki
  • miód prawdziwy

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Podgrzać mleko i rozpuścić w nim masło oraz miód, wystudzić i roztrzepać łyżką w nim jajka.
Przesianą mąkę wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami.
Do suchych składników wlać mokre i wymieszać je łyżką na jednolitą masę.
Napełniać papilotki masą do 2/3 ich wysokości.
Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku 15 - 18 minut. Zbyt długo nie piec, gdyż będą suche i niezbyt smaczne. Stan upieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem.
Muffiny od razu po wyjęciu z piekarnika smarować rozmieszaną z miodem śmietaną. Smarować koniecznie gorące muffiny, aby śmietana mogła się pod wpływem ciepła roztopić. Muffiny będą miały fajny smak i błyszczącą powierzchnię.
Muffiny najlepsze są po schłodzeniu, są wtedy takie mięciutkie i delikatnie wilgotne.
Kuchcik gotuje
Używam szklanki o pojemności 250 ml.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
cris04 06.10.2016 13:32
pyszne muffinki!
gusia1000 06.10.2016 00:08
Zawsze dobre.
MonikaW 05.10.2016 17:53
zapisuję przepis w księdze
jagoda5913 05.10.2016 17:15
pięknie wyszły
ilka01 05.10.2016 10:52
pyszności :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat