Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffiny marchwiowo-jabłkowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 150 g
marchew 100 g
orzechy laskowe 40 g
kwaśna śmietana 150 ml
cukier trzcinowy 120 g
syrop kukurydziany 1 łyżka
jajko 2 sztuki
ekstrakt waniliowy 2 łyżeczki
sól 0,5 łyżeczki
mąka orkiszowa 200 g
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
otręby pszenne 40 g

Przepis i sposób przygotowania na: Muffiny marchwiowo-jabłkowe

1. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Marchew i jabłka ścieramy na drobnej tarce. Nie odciskamy soku! Orzechy rozdrabniamy w młynku lub malakserze.
2. W jednej misce mieszamy jabłka, marchew i orzechy, w drugiej misce mieszamy pozostałem składniki mokre, w trzeciej składniki suche.
3. Gdy piekarnik będzie już rozgrzany szubko i energicznie mieszamy składniki mokre z suchymi, napełniamy ciastem foremki do babeczek.
4. Pieczemy przez 20 - 25 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak