Przepis i sposób przygotowania na: Muffiny marchewkowe z żurawiną i jabłkiem
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę pszenną, cukier, sodę, proszek do pieczenia i sól. W drugim naczyniu roztrzepać jajka, wymieszać z olejem. Mokre składniki przelać do suchych, dodać startą marchewkę i wymieszać szybko i niedokładnie, w trakcie mieszania dodając obrane i pokrojone w niedużą kostkę jabłka oraz żurawinę. Wymieszać do połączenia, nie dłużej.
Standardową formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Jeśli posiadamy 2 takie formy i mamy możliwość pieczenia dwóch jednocześnie, to przygotowujemy również drugą formę. Ciasto nałożyć do 3/4 wysokości papilotek.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut. Po upieczeniu wyjąć i wystudzić na kratce.
Smacznego :)