Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffiny i ciasto słonecznikowe z oliwkami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

pestki słonecznika 100 g
mąka pszenna 400 g
drożdże świeże 40 g
cukier 10 g
zalewa z suszonych pomidorów ok.75-80 ml
śmietana 18 proc 150 ml
jajko 2 mniejsze
żółtko jajek 1 sztuka
przyprawy pomidorowo-czosnkowa z czarnuszką 10 g
Czarnuszka nasiona Prymat 1 płaska łyżka
sól do smaku

nadzienie

oliwki czarne 130 g
natka pietruszki 1/2-1/3 pęczka
mozzarella małe kulki 4 sztuki ( opcjonalnie)

Porada

Muffinki doskonale smakują następnego dnia i będą smacznym drugim śniadaniem np. do pracy.

Przepis i sposób przygotowania na: Muffiny i ciasto słonecznikowe z oliwkami

Kroki postępowania

1
Pestki słonecznika mielimy, tak żeby były wyczuwalne i mieszamy z mąką.
Drożdże rozrabiamy z odrobiną cukru i zostawiamy na 2-3 minuty, potem dodajemy do mąki. Jajka i żółtko lekko roztrzepujemy z cukrem i razem z zalewą i śmietaną wylewamy na mąkę. Przyprawiamy solą, przyprawą, czarnuszką i dokładnie wyrabiamy ciasto. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 1 - Muffiny i ciasto słonecznikowe z oliwkami  foto
2
Czarne oliwki przekładamy na sitko. Natkę pietruszki lekko siekamy i mieszamy z oliwkami.
Krok 2 - Muffiny i ciasto słonecznikowe z oliwkami  foto
3
Blaszkę 13 x 6 cm i blaszkę na 12 muffinek smarujemy margaryną.
Z ciasta odrywamy niewielkie kawałki, lekko rozpłaszczamy, nakładamy po dwie oliwki z natką. Z każdej cząstki formujemy kulkę, zakrywając łączenie, wkładamy do blaszki i lekko ugniatamy.
Krok 3 - Muffiny i ciasto słonecznikowe z oliwkami  foto
4
Pozostałe ciasto rozgniatamy w prostokąt, nakładamy dwa rzędy oliwek i po środku jeden rząd mini mozzarelli. Całość zwijamy w rulon, jak makowiec i przekładamy do mini blaszki. Należy pamiętać że dodając mozzarellę ciasto należy zjeść ciepłe, potem ser twardnieje.
Krok 4 - Muffiny i ciasto słonecznikowe z oliwkami  foto
5
Po kolejnym wyrośnięciu ciasta, wierzch możemy ozdobić i posmarować zalewą z suszonych pomidorów. Pieczemy w 160 C około 25 minut.
Smacznego.
Krok 5 - Muffiny i ciasto słonecznikowe z oliwkami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ada.la 06.11.2016 12:39
super pomysł
Malinka 23.10.2016 19:50
Takie muffiny na pewno zniknęły w oka mgnieniu :)
ilka01 23.10.2016 15:11
super pomysł :)
Justi2401 23.10.2016 13:53
Pyszny pomysł :)
sezamek 23.10.2016 12:51
cudowne :)
Franciszek 23.10.2016 11:06
pyszne do kawy
Ola1984 23.10.2016 10:37
Bardzo fajna przekąską :)
IZABELA29 23.10.2016 10:14
Super dla osob lubiacych oliwki
Ewelina1991 23.10.2016 09:40
świetny pomysł na muffiny
Konczi 23.10.2016 08:29
świetna propozycja, wyglądają rewelacyjnie
Iwusia 22.10.2016 23:42
wspaniała propozycja na wytrawne muffinki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak