Muffiny i ciasto słonecznikowe z oliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • pestki słonecznika

    100 g
  • mąka pszenna

    400 g
  • drożdże świeże

    40 g
  • cukier

    10 g
  • zalewa z suszonych pomidorów

    ok.75-80 ml
  • śmietana 18 proc

    150 ml
  • jajko

    2 mniejsze
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • przyprawy

    pomidorowo-czosnkowa z czarnuszką 10 g
  • Czarnuszka nasiona Prymat

    1 płaska łyżka
  • sól do smaku

nadzienie

  • oliwki czarne

    130 g
  • natka pietruszki

    1/2-1/3 pęczka
  • mozzarella małe kulki

    4 sztuki ( opcjonalnie)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Muffiny i ciasto słonecznikowe z oliwkami  foto
Pestki słonecznika mielimy, tak żeby były wyczuwalne i mieszamy z mąką.
Drożdże rozrabiamy z odrobiną cukru i zostawiamy na 2-3 minuty, potem dodajemy do mąki. Jajka i żółtko lekko roztrzepujemy z cukrem i razem z zalewą i śmietaną wylewamy na mąkę. Przyprawiamy solą, przyprawą, czarnuszką i dokładnie wyrabiamy ciasto. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 2 - Muffiny i ciasto słonecznikowe z oliwkami  foto
Czarne oliwki przekładamy na sitko. Natkę pietruszki lekko siekamy i mieszamy z oliwkami.
Krok 3 - Muffiny i ciasto słonecznikowe z oliwkami  foto
Blaszkę 13 x 6 cm i blaszkę na 12 muffinek smarujemy margaryną.
Z ciasta odrywamy niewielkie kawałki, lekko rozpłaszczamy, nakładamy po dwie oliwki z natką. Z każdej cząstki formujemy kulkę, zakrywając łączenie, wkładamy do blaszki i lekko ugniatamy.
Krok 4 - Muffiny i ciasto słonecznikowe z oliwkami  foto
Pozostałe ciasto rozgniatamy w prostokąt, nakładamy dwa rzędy oliwek i po środku jeden rząd mini mozzarelli. Całość zwijamy w rulon, jak makowiec i przekładamy do mini blaszki. Należy pamiętać że dodając mozzarellę ciasto należy zjeść ciepłe, potem ser twardnieje.
Krok 5 - Muffiny i ciasto słonecznikowe z oliwkami  foto
Po kolejnym wyrośnięciu ciasta, wierzch możemy ozdobić i posmarować zalewą z suszonych pomidorów. Pieczemy w 160 C około 25 minut.
Smacznego.
KORAL
Muffinki doskonale smakują następnego dnia i będą smacznym drugim śniadaniem np. do pracy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ada.la 06.11.2016 12:39
super pomysł
Malinka 23.10.2016 19:50
Takie muffiny na pewno zniknęły w oka mgnieniu :)
ilka01 23.10.2016 15:11
super pomysł :)
Justi2401 23.10.2016 13:53
Pyszny pomysł :)
sezamek 23.10.2016 12:51
cudowne :)
Franciszek 23.10.2016 11:06
pyszne do kawy
Ola1984 23.10.2016 10:37
Bardzo fajna przekąską :)
IZABELA29 23.10.2016 10:14
Super dla osob lubiacych oliwki
Ewelina1991 23.10.2016 09:40
świetny pomysł na muffiny
Konczi 23.10.2016 08:29
świetna propozycja, wyglądają rewelacyjnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat