Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffiny czekoladowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 3/4 kostki
mąka 3 szklanki
jajko 3
maślanka 1 szklanka
proszek do pieczenia 1/5 łyżeczki
cukier kryształ 200 g
czekolada gorzka 2 tabliczki
kakao 3 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 0,5 łyżecki

Przepis i sposób przygotowania na: Muffiny czekoladowe

1. Jajka wbij do wysokiego naczynia, dodaj cukier i miksuj razem aż do uzyskania jednolitej jasnej masy.
2. Na parze roztop masło, pół tabliczki czekolady i dodaj go jajecznej masy. Delikatnie wymieszaj.
3. Dodaj maślankę i dokładnie wymieszaj ciasto.
4. Mąkę zmieszaj z resztą sypkich składników (proszek do pieczenia, kakao). Pokrusz pozostałą połówkę czekolady na drobne kawałki. Delikatnie ale szybko połącz ze sobą płynne i sypkie składniki ciasta. Nie mieszaj zbyt długo, bo ciasto nie urośnie.
5. Do foremek włóż papierowe osłonki do babeczek i napełnij każdy z otworów foremki mniej więcej do 3/4. Wstaw do rozgrzanego do ok. 180 st.C piekarnika i zapiekaj około 20 minut.
6. Gotowe babeczki wyjmij z foremek i odstaw do wystygnięcia. W rondelku roztop drugą tabliczkę czekolady i powstałą polewą ozdabiaj wierzchy babeczek.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 17.02.2012 14:03
super
cooleczka 22.01.2012 19:37
uwielbiam czekoladowe ciasta :)
Ewelina38 30.11.2011 09:13
są pyszne, miałam dziś cytrynową do kawki ale jednak najlepiej smakują te własnego wypieku :)
Kuchareczekjeden 21.11.2011 06:45
lubimy
dorotka0000025 29.10.2011 11:17
lubie
jerry1 24.10.2011 10:12
muszą być dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak