Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffiny Baklava

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

orzechy laskowe 50 g
biały cukier 5 łyżek
brązowy cukier 3 łyżki
miód 3 łyżki
cynamon 2 łyżeczki
masło 3 łyżki
mąka 180 g
biały cukier 65 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka
stopione masło 3 łyżki
maślanka 220 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Muffiny Baklava

1. Orzechy drobno siekamy. Dodajemy biały i brązowy cukier, miód, cynamon i masło, następnie ucieramy na gładką masę. Odstawiamy w chłodne miejsce.
2. W jednej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cukrem. W drugiej misce lekko ubijamy jajko, następnie do jajka dodajemy maślankę i masło. Mieszamy aż składniki się połączą.
3. Mokre składniki przelewamy do suchych. Całość szybko mieszamy, tak by powstało grudkowate ciasto. Foremki do muffinów napełniamy ciastem do 1/3 wysokości. Następnie dajemy po 1 łyżce masy orzechowej, i całość przykrywamy warstwą ciasta.
4. Muffiny pieczemy przez 14 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Wierzch muffinów możemy udekorować masą orzechową lub miodem

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Norgiusz 15.08.2013 06:58
kocham orzechowe muffiny
TEtalicha 28.11.2012 20:20
apetycznie się zapowiada
miroslawa 22.10.2012 12:54
ślinka cieknie
Piotr-21 22.10.2012 12:45
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak