Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffinki z szynki nadziewane fetą z selerowym kremem

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa 500 gram
seler naciowy 6 łodyg
jogurt grecki 800 gram
ser feta 150 gram
Sól ziołowa jodowana Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
majeranek
ząbki czosnku 2 szt
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki z szynki nadziewane fetą z selerowym kremem

1. Fetę kroimy w grubą kostkę.
2. Trzy łodygi selera naciowego oczyszczamy, kroimy i miksujemy blenderem na gładką masę.
3. Mięso dwukrotnie mielimy. Dodajemy do niego zmiksowanego selera, 3 łyżki jogurtu naturalnego oraz przyprawy (sól ziołową, pieprz czarny mielony, paprykę ostrą, zioła prowansalskie, majeranek oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku) i wszystko dokładnie mieszamy.
4. Foremki na muffinki napełniamy masą mięsną do połowy. W środek układamy kostkę fety, a następnie przykrywamy resztą masy. Tak przygotowane babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy przez około 25 minut. Po tym czasie babeczki wyjmujemy z foremek do ostudzenia.
5. Pozostały jogurt przekładamy na sitko wyłożone gazą i pozostawiamy w lodówce na noc do odsączenia.
6. Łodygi selera naciowego oczyszczamy i miksujemy na gładką masę, którą następnie przekładamy na sitko do odcedzenia.
7. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach wrzącej wody.
8. Przecedzony jogurt łączymy z odcedzonym selerem i dodajemy przyprawy (sól ziołową, pieprz, szczyptę gałki muszkatołowej, przeciśnięty przez praskę czosnek, ostrą paprykę) i miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy ostudzoną żelatynę i chwilę miksujemy.
9. Selerowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy nim babeczki. Krem posypujemy ostrą papryką i dekorujemy listkiem selera.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 01.04.2017 00:20
bardzo fajne :)
halina17 31.03.2017 23:31
Dobry przepis.
Futka 31.03.2017 13:01
Bajeczne muffinki
wwwiolka 31.03.2017 12:50
Bardzo fajny przepis.
slodkieniebo 31.03.2017 11:54
pomysłowe muffinki :)
agaK. 31.03.2017 09:45
Super, myślałam że to deser:)
gosia56 31.03.2017 09:07
zjadłabym taką;)
Bożena Matuszczyk 31.03.2017 07:41
Pomysłowo i smacznie;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak