Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki z szynki nadziewane fetą z selerowym kremem
2. Trzy łodygi selera naciowego oczyszczamy, kroimy i miksujemy blenderem na gładką masę.
3. Mięso dwukrotnie mielimy. Dodajemy do niego zmiksowanego selera, 3 łyżki jogurtu naturalnego oraz przyprawy (sól ziołową, pieprz czarny mielony, paprykę ostrą, zioła prowansalskie, majeranek oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku) i wszystko dokładnie mieszamy.
4. Foremki na muffinki napełniamy masą mięsną do połowy. W środek układamy kostkę fety, a następnie przykrywamy resztą masy. Tak przygotowane babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy przez około 25 minut. Po tym czasie babeczki wyjmujemy z foremek do ostudzenia.
5. Pozostały jogurt przekładamy na sitko wyłożone gazą i pozostawiamy w lodówce na noc do odsączenia.
6. Łodygi selera naciowego oczyszczamy i miksujemy na gładką masę, którą następnie przekładamy na sitko do odcedzenia.
7. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach wrzącej wody.
8. Przecedzony jogurt łączymy z odcedzonym selerem i dodajemy przyprawy (sól ziołową, pieprz, szczyptę gałki muszkatołowej, przeciśnięty przez praskę czosnek, ostrą paprykę) i miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy ostudzoną żelatynę i chwilę miksujemy.
9. Selerowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy nim babeczki. Krem posypujemy ostrą papryką i dekorujemy listkiem selera.