MUFFINKI Z SUSZONĄ ŻURAWINĄ

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 i 3/4 szklanki
  • cukier

    3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 i 1/2 łyżeczki
  • Soda oczyszczona Prymat

    szczypta
  • sól

    szczypta
  • cukier wanilinowy

    opakowanie
  • żurawina suszona

    100 g
  • mleko

    szklanka
  • olej

    1/3 szklanki
  • jajko

  • cukier puder do posypania

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Łączę oddzielnie składniki suche oraz mokre.
Do składników suchych dodaję mokre, dokładnie mieszam (aby nie było grudek).
Żurawinę osączam na sicie, osuszam ręcznikiem papierowym, kroję na mniejsze kawałki, dodaję do ciasta, mieszam.
Ciasto przekładam do formy na muffinki (u mnie do 4/5 wysokości).
Piekę około 25-30 minut w 190 stopniach (do "suchego patyczka").
Gotowe babeczki posypuję cukrem pudrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Franciszek 24.06.2017 00:44
dobre do kawy
Jolanta40 23.06.2017 19:37
ale pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat