Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Muffinki z masą krówkową, kajmakiem

4.9
(33)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Muffinki z kajmakiem to wyjątkowa kombinacja słodyczy i kremowej konsystencji, która może być niezwykle apetyczna dla miłośników słodkich wypieków. Kajmak, będący rodzajem gęstego, karmelowego kremu, dodaje do muffinek bogatego i intensywnego smaku, który w połączeniu z delikatnym ciastem muffinkowym tworzy idealną kompozycję smakową. Zobacz jak szybko przygotować muffinki z kajmakiem do kawy! 

Składniki:

mąka pszenna
2 szklanki
cukier kryształ
3 łyzki
proszek do pieczenia
1 łyzeczka
Soda oczyszczona Prymat
1 łyzeczka
Sklep Prymat
jaja
2 sztuki
mleko 3,2%
325 ml
olej
100 ml
masa krówkowa
0,5 puszki

Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki z masą krówkową, kajmakiem

Jak przygotować muffinki z kajmakiem? Poniżej znajdziecie dokładny opis przygotowania tego pysznego wypieku. Chcę tylko nadmienić, że smak kajmaku często opisywany jest jako słodki i karmelowy, co doskonale (sami zobaczycie!) komponuje się z delikatnym i puszystym ciastem muffinkowym.

 

Kroki postępowania

1
Do jednej miski przekładamy suche składniki : mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę .
Krok 1 - Muffinki z masą krówkową, kajmakiem foto
2
W drugiej misce łączymy mokre składniki: jajka, mleko, olej.
Krok 2 - Muffinki z masą krówkową, kajmakiem foto
3
Mokre składniki wlewamy do suchych. Mieszamy składniki.
Krok 3 - Muffinki z masą krówkową, kajmakiem foto
4
Masę wlewamy do papilotek- ale tylko tyle aby przykryło dno. Nakładamy masę krówkową łyżką.
Krok 4 - Muffinki z masą krówkową, kajmakiem foto
5
masę krówkowa przykrywamy pozostałą częścią ciasta. Muffinki wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach. Smacznego :)
Krok 5 - Muffinki z masą krówkową, kajmakiem foto

Polecam również:

przepis na babeczki

muffinki cytrynowe

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania 07.01.2025 19:25
Wyszły zakalce jak ta lala :-/ Kiepski przepis
Doradca Smaku 09.01.2025 09:29
Przykro mi, że przepis nie wyszedł. :( Zakalec w muffinkach mógł wyniknąć z kilku przyczyn. Możliwe, że ciasto było zbyt intensywnie mieszane, co aktywowało gluten i sprawiło, że muffinki stały się zbite. Inną przyczyną mogło być nałożenie zbyt dużej ilości masy krówkowej, która obciążyła środek ciasta, utrudniając jego równomierne dopieczenie. Niewystarczająca temperatura piekarnika lub zbyt krótki czas pieczenia również mogły spowodować problem. Aby tego uniknąć, warto mieszać ciasto tylko do połączenia składników, nakładać mniej masy krówkowej i upewnić się, że piekarnik jest w pełni nagrzany. Można także wydłużyć czas pieczenia o kilka minut i sprawdzić patyczkiem, czy muffinki są gotowe (omijając miejsce z masą krówkową). Mam jednak nadzieję, że dasz jeszcze szansę temu przepisowi i z delikatnymi modyfikacjami wyjdą przepyszne! :)
IwonaKa 23.03.2016 23:54
uwielbiam muffinki
Hanna5 20.03.2016 13:23
To ja poprosze jedną :)
Renataj 19.03.2016 21:18
Apetyczne babeczki:)
justynkag 19.03.2016 19:40
Mmmm ....z masą krówkową. Muszą być przepyszne
Konczi 19.03.2016 10:23
fajne muffiny
olkaaa 19.03.2016 10:11
chętnie spróbuję
Krystyna32 19.03.2016 10:01
pyszności
dom-agi 19.03.2016 09:07
Bardzo apetyczne!
tobi1989 19.03.2016 07:55
Lubię takie :)
Motorek 19.03.2016 06:37
fajny przepis
Wafelek2601 18.03.2016 22:32
Świetny przepis
ice cubes 18.03.2016 21:52
Pyszności :)
Damiano
Damiano 18.03.2016 21:41
fajny pomysł
Róża1 18.03.2016 21:22
podziwiam pomysł !!!!!!!!!!!!!!
noninka77 18.03.2016 20:58
Mmmmmm.......pyszności:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak