Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffinki z jagodami i porzeczkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2,5 szkl.
proszek do pieczenia 2 łyżecz.
cukier 1/2 szkl.
cukier waniliowy 2 łyż.
sól 1 szczypta
mleko 1 szkl.
jajko 2 szt.
olej 1/4 szkl.
porzeczki 1/2 szkl.
jagody 1/2 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki z jagodami i porzeczkami

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewam z proszkiem i solą do miski, mieszam z cukrem. W drugiej misce roztrzepuję jajka z mlekiem i olejem. Porzeczki obieram z ogonków, myję i osuszam dokładnie. Jagody także myję i pozostawiam do osuszenia. Suche składniki łączę z mokrymi, dokładnie mieszam, ale tylko do połączenia się składników - nie miksuję za długo. Ciasto kładę za pomocą łyżki do 3/4 wysokości papilotek ułożonych w formie na muffiny.
Krok 1 - Muffinki z jagodami i porzeczkami foto
2
Na wierzch wykładam jagody i porzeczki.
Krok 2 - Muffinki z jagodami i porzeczkami foto
3
Piekę muffiny około 20 minut w 190°C.
Krok 3 - Muffinki z jagodami i porzeczkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sunnymood 05.10.2012 11:02
genialne
Mariposas 03.10.2012 21:13
mniam
Poison1988 03.10.2012 17:58
Ale Pychotka :) Ja poproszę kilka wysłać mailem ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak